4 supplementen voor een gezonder leven

Er zijn tegenwoordig veel verschillende supplementen te koop, daarom kan het lastig zijn om de juiste te vinden. Supplementen zijn niet altijd voor iedereen nodig. Veel voedingsstoffen krijg je al binnen via een gezond dieet en levensstijl. Echter zijn supplementen in sommige gevallen wel nodig. Onderstaand vier verschillende supplementen met uitleg waarom jij ze wel of niet nodig hebt.

1. Eiwit supplementen

Sporten en eiwitten gaan hand-in-hand. Als je opzoek gaat naar voeding voor krachttraining staan eiwitrijke producten altijd bovenaan. Maar heb je ook daadwerkelijk veel eiwitten nodig?

Dat hangt ervan af. De gemiddelde persoon heeft 0.8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Dus als je 75 kilo weegt heb je 60 gram eiwitten per dag nodig. Echter is dit niet voldoende wanneer je aan wat stevigere krachttraining doet. Tijdens het trainen breek je spiercellen af. Deze worden na de training weer hersteld. Voor het herstellen van je spieren heb jij eiwitten nodig. Dus als je niet voldoende eiwitten binnen krijgt kunnen jouw spieren niet voldoende herstellen en sterker worden voor je volgende training. Daarom hebben mensen die aan krachttraining doen meer eiwitten nodig. Voor hen ligt de eiwit inname tussen de 1.2 tot 1.7 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. De exacte eiwit inname hangt af van hoeveel en hoe zwaar jij traint.

Eiwitten kun je uit voedsel halen zoals bijvoorbeeld: vlees, vis, melk en eieren. Maar het kan soms lastig zijn om daar al je eiwitten uit te halen. Dit kan zo zijn omdat je geen grote eetlust hebt. Ook kan het zo zijn dat de hoeveelheid voedsel die je nodig hebt voor je eiwit inname, niet binnen je dagelijkse calorieëndoel past.

Dit is waarom eiwit supplementen bestaan. Er zijn veel verschillende vormen van eiwit supplementen. De bekendste is eiwitpoeder. Dit is een soort van melkpoeder die je gebruikt om eiwitshakes te maken. Het handige van eiwitpoeder is dat je bijna alleen eiwitten binnenkrijgt. In eiwitrijke voeding, zoals vlees, zitten ook nog veel andere voedingsstoffen die ook weer extra calorieën meebrengen. Daarom is het ideaal als je in een calorieën tekort zit. Ook is het makkelijker om eiwitten te drinken dan te eten, wat goed uitkomt voor mensen met een kleine eetlust. Daarnaast zijn er ook vegan opties voor eiwitpoeder, dit is een goede optie voor mensen die geen vlees eten of intolerant zijn voor bijvoorbeeld koemelk.

Er zijn ook eiwitrepen. Deze zijn vaak erg voedzaam en een gezonde snack keuze. Maar let wel op dat deze repen vaak veel calorieën hebben. Reken deze mee met je dagelijkse calorieën doel zodat je niet per ongeluk extra gewicht aankomt.

2. Vitamine D

Vitamine D heeft veel functies in ons lichaam. Het is belangrijk voor onze botten en tanden. Want botten en tanden hebben calcium en fosfor nodig om gezond te blijven. Vitamine D helpt om deze stoffen uit je voeding op te nemen. Daarnaast zijn er uit verschillende onderzoeken ook aanwijzingen dat vitamine D kan helpen met het verlagen van risico op depressie, type 1 en 2-diabetes, hart- en vaatziektes.

Vitamine D is uit voeding te halen, zoals: zalm en lever, maar de grootste bron van vitamine D is de zon. Alleen kan het lastig zijn om voldoende zonlicht binnen te krijgen. Zeker in de wintertijd wanneer de dagen korter en de nachten langer worden. Als je een baan hebt waar je van negen tot vijf binnen werkt, ga je in het donker weg en kom je in het donker weer thuis.

Als het voor jou lastig is om voldoende vitamine D binnen te krijgen kun je er voor kiezen supplementen te gebruiken. Gelukkig hoef je tegenwoordig geen lepel levertraan meer te drinken maar kunnen we een pil slikken.

3. IJzer

IJzer is heel belangrijk voor ons lichaam. Het is nodig om zuurstof via je bloedcellen door je lichaam te transporteren. Veel voorkomende kenmerken van ijzertekort zijn: vermoeidheid, een bleke huid, ademtekort, een zere tong en hoofdpijn. Om zeker te weten of je ijzer tekort komt kun je het beste laten bloedprikken. Een ijzertekort kan bij iedereen voorkomen. Maar kinderen, zwangere vrouwen en veganisten lopen een extra hoog risico.

IJzer is een mineraal dat je uit verschillende soorten voedsel kan halen. Het komt veel voor in: vlees, broccoli, tofu, pompoenzaden en spinazie. Als het niet lukt om voldoende ijzer uit je voeding te halen kun je hier ook supplementen voor gebruiken.

4. Vitamine B12

Je lichaam heeft vitamine B12 nodig om rode bloedcellen en DNA aan te maken. Daarnaast zorgt B12 ook voor een goede opbouw en werking van zenuwen. Een B12 tekort kan gevoelloze tenen en vingers, evenwichtsproblemen, extreme vermoeidheid, spierverzwakking en geheugenproblemen veroorzaken.

De meeste mensen hebben geen vitamine B12 te kort. Dit komt omdat het te vinden is in dierlijke producten zoals: vlees, vis, melk en eieren. Maar voor vegetariërs en veganisten is het een essentieel supplement. Er zijn niet-dierlijke producten waar B12 aan toegevoegd wordt, zoals: sojayoghurt, plantaardige melk en vleesvervangers, maar daar zit nog steeds weinig B12 in. Zelfs als je daar drie porties per dag van eet zit je B12 inname aan de lage kant.

Naast deze supplementen zijn er nog vele andere te vinden. Doe altijd goed onderzoek voordat je met een supplement begint, want supplementen kunnen ook negatieve gevolgen hebben. Daarnaast zijn supplementen altijd iets extra’s. De beste manier om al jouw benodigde voedingstoffen, vitamines en mineralen binnen te krijgen is een gezond dieet.

Het Sporttheater © 2024 Alle rechten voorbehouden
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram