Afvallen, hoe werkt dat?

Afvallen, het is iets waar veel mensen mee bezig zijn of mee bezig willen zijn. Het lijkt soms wel of er elke dag een nieuw dieet verzonnen wordt. Je ene collega zegt dat zij vetarm eet, de andere eet weinig koolhydraten, een vriend die je een tijd niet meer gezien hebt en nu veel afgevallen is, zegt dat hij elke dag een aantal uur vast. Maar hoe werkt het afvallen nou eigenlijk? Want als verschillende diëten goede resultaten hebben dan moeten ze toch iets gemeen hebben?

Er is een vast, hard en onbetwijfelbaar principe in elke werkend dieet, een calorieën te kort. Uiteindelijk wordt gewichtsverlies bepaald door calorieën in en calorieën uit. Wat is een calorie? Een calorie is een eenheid die aangeeft hoeveel energie er in voeding zit.

Misschien is het handig om een analogie te gebruiken van een stoomtrein. Ons lichaam is een stoomtrein die steenkool (calorieën) verbrand om te kunnen functioneren. Als de trein geen steenkolen geleverd krijgt, kan de trein niet vooruitgaan. Daarom moeten er constant steenkolen geleverd worden. Maar wanneer de trein meer steenkolen geleverd krijgt dan dat er verbrand kunnen worden. Dan moeten de steenkolen ergens opgeslagen worden. Als er weleens te veel kolen geleverd worden, is dat niet echt een probleem. Maar als er constant te veel kolen geleverd worden, dan moet de trein extra wagons vol reserve kolen meegaan slepen (lichaamsvet). Om dit tegen te gaan moeten er iets gedaan worden aan de kolen toevoer. Als er nu minder kolen geleverd worden dan dat er verbrand worden, moet de machinist de reserve kolen gaan gebruiken en worden de reserves geleegd, oftewel het lichaamsvet wordt voor energie gebruikt.

Dus als een dieet ervoor zorgt dat je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrand, dan gaat je lichaam vet verbranden en val je af. Dit is de reden waarom er veel effectieve diëten zijn en er nooit één het beste is.

Naast het minderen van de toevoer van calorieën, kunnen we ook het verbranden van de calorieën beïnvloeden. Als we de trein vaker en sneller laten rijden, dan gaat hij ook meer steenkolen verbranden. Dit is de rol die bewegen speelt in afvallen. Echter, maken vele de fout dat ze alleen focussen op meer bewegen. Terwijl het verminderen van de calorie inname een stuk effectiever is.

Er zijn veel manieren om bij te houden hoeveel calorieën je verbrand en binnenkrijgt. Om de verbranden calorieën makkelijk uit te rekenen zou je een van de vele calorie calculators kunnen gebruiken, deze zijn uiteraard niet 100% precies, maar geven een goede indicatie van wat je verbrand. Vul hem wel eerlijk in! Anders heeft het weinig zin. Om de gegeten calorieën bij te houden kan je de etiketten gebruiken van je voedingsmiddelen, of een app gebruiken zoals Vytal die alles al voor je uitrekent en bijhoudt. Maar de meest precieze optie is het inhuren van een diëtist.

In komende blogs zullen wij dieper ingaan op de verschillende diëten, want elk dieet heeft voordelen en nadelen. Met de gegeven informatie zal jij zelf kunnen kiezen welk dieet bij het beste bij jou past. Want het beste dieet, is degene die jij het beste vol kan houden!

Het Sporttheater © 2024 Alle rechten voorbehouden
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram