Fruit, ingevroren of voorverpakt.. wat kies jij?

Voor mij persoonlijk is de ochtend niet het meest favoriete onderdeel van de dag. Mijn ochtendritueel is dan ook compact en efficiënt. Mijn bed moet het de hele dag zonder mijn aanwezigheid doen dus wil ik mijn bed zo lang mogelijk troosten door zo lang mogelijk bij hem te zijn.

Mijn ontbijt is in de vorm van yoghurt met de overheerlijke granola van Sandra (Het Sporttheater - voedingscoach) met een handje walnoten en blauwe bessen. De blauwe bessen komen uit de vriezer want dat is lekker praktisch. Maar is het ook gezond? Is het niet beter om de bessen voorverpakt of vers mee te nemen? Gaan de vitamines niet verloren in de vriezer?

Ik kan mij heel goed voorstellen dat je het gevoel hebt dat je beter vers verpakt kunt kopen.

Spoiler.. Dat is niet het geval.

Op het moment dat fruit of groenten vers van de teler komen is het op z’n best. In het geval van de blauwe besjes klappen die op dat moment bijna uit elkaar van de vitamines en mineralen (daarnaast zijn ze bovendien ook nog eens laag in calorieën). Het traject daarna bepaald wat voor jou de beste keuze is. Heb jij de mogelijkheid ze vlak voordat je ze eet van het land te halen? Dan is dat een mooie optie. Ik vrees echter dat maar een heel klein aantal van de lezers onder deze categorie vallen. Op het moment dat je gaat bewaren en je kijkt naar het behoud van de voedingswaarden ben je toch het beste af met ingevroren (groente en) fruit. Op het moment dat het van het land komt wordt het razend snel ingevroren en blijven zo goed als alle voedingswaarden bewaard. Vitamines van fruit nemen af naar mate ze langer liggen en ouder worden. Bij invriezen wordt dat proces, je raad het al, bevroren.

Conclusie: trek gerust een zak bevroren blauwe bessen uit het vriesvak bij jouw supermarkt en loop met een gezonde glimlach naar buiten.

Vanuit het oogpunt milieu is een bevroren zakje blauwe bessen natuurlijk wel een stuk belastender. De keuze is aan jou.

Heb je haast of even geen zin om iets vers/gezonds klaar te maken voor de lunch of avondeten? Als lid van Het Sporttheater krijg je 5% korting op je online bestelling bij Greenz & Grainz. Ga naar de app van Het Sporttheater en bestel daar jouw verse, met liefde bereid, gezonde maaltijd.

Eet smakelijk,

Groetjes Sam van Het Sporttheater

Het Sporttheater © 2024 Alle rechten voorbehouden
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram