Het verschil tussen bewegen en trainen

Het verschil tussen bewegen en trainen is groot. Beide is goed om te doen voor het lichaam, maar wel afhankelijk met welk doel je de activiteit doet. Het verschil tussen bewegen en trainen zit in de intensiteit van de oefening/activiteit. In deze blog leggen we uit wat de juiste trainingsintensiteit is.

Bij bewegen en trainen wordt het lichaam geactiveerd waardoor er verschillende processen op gang komen die goed zijn voor de gezondheid. Echter, door de intensiteit van de oefening/activiteit zit er een bepaald effect aangekoppeld waardoor het lichaam zich gaat aanpassen. Dit principe heet overload.

Overload betekent zwaardere belasting dan gebruikelijk, dit wordt ook wel progressieve belasting genoemd. Het lichaam is een bepaalde intensiteit van een oefening of activiteit gewend. Bij het overload principe gaat het om een belasting waarbij het zwaarder is dan het lichaam gewend is. Door de grens van het lichaam steeds op te zoeken, zullen er bepaalde aanpassingen gaan plaats vinden waardoor het lichaam weer went aan deze nieuwe belasting. Door de grens op te zoeken, wordt het lichaam sterker en fitter. Dit houdt wel in dat de belasting steeds verder omhoog moet om het lichaam te blijven uit te dagen aangezien het fitter wordt.

Overload creëren kan worden bereikt door intensiteit en volume. In termen van krachttraining betekent dit in intensiteit zwaarder tillen en volume meer sets uitvoeren.

In de workshop ‘trainen zonder schema’ maak je kennis met dit trainingsprincipe en leren we jou het verschil tussen bewegen en trainen!

Het Sporttheater © 2024 Alle rechten voorbehouden
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram