Het idee dat je lichaam in een “overlevingsmodus” schiet als je te weinig eet, is iets wat je misschien weleens gehoord hebt. Omdat je lichaam te weinig voeding binnenkrijgt, gaat het vet opslaan om te overleven. Maar gebeurt dit ook echt?
Nee, dit is niet mogelijk. Voeding bestaat uit calorieën. Calorieën zijn voor ons lichaam een energiebron, net als benzine voor een auto. Als je meer calorieën eet dan je verbrandt, slaat je lichaam dit op als vet. Wanneer je vet wilt verliezen, moet je dus minder calorieën eten of drinken dan je verbrandt. Want dan gaat je lichaam opgeslagen energie, oftewel vet, verbranden. Je kan niet minder energie binnenkrijgen en daardoor meer energie opslaan. Je lichaam kan niet magisch energie opwekken en dat opslaan als vet.
Echter zijn er wel andere redenen waarom je zwaarder wordt terwijl je probeert af te vallen.
Uiteindelijk bepaalt jouw calorietekort of je wel of niet afvalt. Velen maken de fout dat ze niet op de calorieën letten, maar op wat gelabeld wordt als “gezond eten”. Bijvoorbeeld een handje cashewnoten in plaats van een handje chips of een glas sinaasappelsap in plaats van een Coca-Cola light. Deze producten zijn gezonder omdat ze een betere voedingswaarde hebben, denk aan vitamines, eiwitten, gezonde vetten en vezels, maar ze bevatten meer calorieën. Dus ondanks dat je voor “gezondere” voedingsopties kiest, is je totale calorie-inname omhooggegaan.
Een calorietekort is iets wat je lang vol moet houden als je wilt afvallen. Misschien ben je heel gedisciplineerd door de week, maar eet en drink je veel te veel in het weekend.
Sporten helpt zeker met het verbranden van calorieën. Echter is dit voor de meeste mensen niet genoeg om ook daadwerkelijk in een calorietekort te raken. Voor afvallen is een aanpassing van je voeding toch echt het belangrijkste punt.
Als je een calorietekort wilt, zal je eerst moeten weten hoeveel je dagelijks verbrandt. Hiervoor zijn caloriecalculators die jou kunnen helpen. Daar vul je in hoeveel je weegt, hoe lang je bent en hoeveel jij beweegt. Zo’n calculator is niet 100% accuraat maar geeft wel een basis.
Als je gelijk begint met een calorietekort van meer dan 1000 Kcal zal je dit waarschijnlijk niet lang volhouden. Na een paar dagen voel je je zo hongerig dat je weer terugvalt in je oude eetpatroon. Daarom is het belangrijk om langzamer, maar consistenter af te vallen. Bijvoorbeeld met een tekort van 500 Kcal zal je ongeveer een halve kilo per week consistent kunnen afvallen.
Afvallen draait niet alleen om minder eten, maar vooral om een goed doordachte en volhoudbare aanpak. Het idee dat je aankomt door te weinig te eten is een misverstand—uiteindelijk is je totale calorie-inname bepalend. Door bewuster met je voeding om te gaan, je calorieverbruik te kennen en realistische doelen te stellen, vergroot je de kans op succes. Consistentie en een gebalanceerd dieet zijn de sleutel tot blijvend gewichtsverlies, zonder dat je jezelf uitput of ontmoedigd raakt.