Sporten volgens je cyclus

Voor de vrouwen onder ons! 😉

Jouw Fitnessreis door de seizoenen van jouw lichaam: Waarom luisteren naar je lichaam in de verschillende fases van je cyclus ook verstandig is bij sporten.

Het is interessant om eens te kijken naar hoe je sport gedurende de maand. Elke vrouw zal herkennen dat je energie en emoties gedurende de maand en dus gedurende je cyclus flink kunnen variëren! Als ik naar mezelf kijk, sportte ik gewoon de hele maand door op dezelfde manier. Met dezelfde intensiteit. Geregeld baalde ik ervan dat ik me zo vermoeid voelde en de trainingen niet lekker liepen. Maar dat gebeurde niet zomaar! Vrouwen hebben nou eenmaal een hormooncyclus met flink wat pieken en dalen. Ook in kracht en energie. Ik heb dat destijds nooit gekoppeld aan het sporten en de trainingen die ik deed. Hoe fijn is het als je daar wél rekening mee gaat houden! Je kan je cyclus vergelijken met de seizoenen in het jaar. Hoe? Lees hieronder!

Laten we beginnen met de winter…

De Menstruatie Fase (3-7 dagen): Een tijd voor rust en herstel. Tijdens je menstruatie omarm je deze rustperiode, want je lichaam is hard aan het werk. Je hebt lichamelijke en emotionele klachten en schommelingen. Qua sporten kies je nu voor zachte activiteiten zoals wandelen, yoga en stretchen en geef je je lichaam de zorg en aandacht die het verdient. Net zoals in de winter, heb je de neiging om meer naar binnen te keren. Sommige vrouwen merken dat ze tijdens hun menstruatieperiode juist wél goed presteren. Houd er dan  rekening mee dat je daarna langer vermoeid zult zijn en dus meer hersteltijd nodig hebt.

Gelukkig wordt het weer lente:

De Folliculaire Fase (3 tot 7 dagen): Voel je die lentezon opkomen? Dat is precies hoe je je voelt als deze fase begint. Met een toename van oestrogeen voel je je scherp, helder, energiek en klaar om naar buiten te gaan. Dus grijp je je sportschoenen en ga je de paden op voor opbouwende verkwikkende runs, waarbij je je lichaam uitdaagt om nieuwe grenzen te verkennen terwijl de natuur om je heen ontwaakt. Ook is het een mooie tijd om je krachttraining wat op te bouwen of om een nieuwe sport uit te proberen.

Dan naar die energieke warme zomer!☀

De Ovulatie Fase (3 tot 4 dagen): De zomer voelt als een tijd van overvloed en potentieel, net als jij in je ovulatoire fase. Met je oestrogeen en vruchtbaarheid op zijn hoogtepunt voel je je krachtig en vol leven. In deze fase pak je zwaardere gewichten voor krachttrainingssessies en daag je jezelf uit met pittige HIIT-workouts. Houd je van duursport, dan zul je merken dat het je minder moeite kost om grotere afstanden af te leggen! Je hebt zelfvertrouwen en straalt als de zon!

Vervolgens gaan we weer langzaam richting het najaar…

De Luteale Fase (10-14 dagen): In deze fase voel je een verandering opkomen. Alsof van binnen de herfstblaadjes beginnen te vallen. Deze herfst periode duurt helaas het langst. In het begin zit je hormonaal nog in je nazomer. Je hebt voldoende energie om te lekker sporten. In het tweede deel gaat er echter meer veranderen. Je bent sneller vermoeid en je krijgt wat meer behoefte aan rust. Ook kan je wat meer emotionele schommelingen ervaren. Dus neem de tijd voor milde activiteiten zoals zwemmen, yoga en pilates, waarbij je je lichaam en geest tot rust brengt.

Zoals je hier leest, hoef je niet gefrustreerd te raken over waarom je de ene keer meer energie hebt dan een andere keer. Dit omdat je hopelijk begrijpt waar het vandaan komt. Je kan nu gaan sporten met de intensiteit die je lichaam nodig heeft in plaats van dat jij jezelf oplegt wat je móet doen. Je lichaam heeft het altijd het beste met je voor. Als je lijf signalen geeft, luister daar naar voordat het gaat protesteren door middel van blessures, vermoeidheid en slapeloze nachten.

Veel sportplezier volgens jouw seizoenen.

Liefs, Erna

FijnVitaal

Leefstijlcoach

Het Sporttheater © 2024 Alle rechten voorbehouden
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram